пʼятницю, 29 вересня 2023 р.

"Бабин Яр: трагедія і пам'ять"

 




«Ніколи більше» стає більше, ніж гаслом: це молитва, обіцянка, клятва… ніколи більше не буде прославлятися підле, потворне, темне насильство".

         Через 82 роки  після трагедії Бабиного Яру ми спостерігаємо не менш страшні речі, живими свідками яких ми є. Понад 30 тисяч осіб стали жертвами злочинів нацистського режиму в перші дні розстрілів.

Бабин Яр – це не просто місце вбивства десятків тисяч євреїв, ромів, психічно хворих та всіх тих, хто також не відповідав "арійським стандартам".

        Бабин Яр мав стати німим нагадуванням про те, що такі трагедії не повинні повторитись. Але радянська влада робила все задля того, щоб замовчати, забути, стерти пам'ять про тих, що йшов туди в останню путь по вулиці Мельникова, про тих, хто в німому крику завмер на вулиці Оранжерейній.

       Довгі роки на місці вбивств не було ніякого пам'ятника. В середині 70-х років з'явився перший пам'ятник. У меморіальному комплексі «Національний музей історії Великої Вітчизняної війни» працює виставка «Бабин Яр».🔳

          ️КАЖУТЬ, ЩО коли вичерпуються ПАМ'ЯТЬ - ТРАГЕДІЇ повторюються, тому дуже  важливо проводити подібні заходи присвячені вшануванню пам’яті невинно вбитих тисячі людей через чиїсь  людиноненависницькі ідеології.






Немає коментарів:

Дописати коментар

"Чорнобиль - біль і скорбота України"

26 квітня 1986 року у місті Прип’ять Київської області сталася аварія на Чорнобильській АЕС       О 01:23 ночі відбулося два вибухи на четве...