середу, 13 грудня 2023 р.

Микола Хвильовий: 130

 




🇺🇦 Сьогодні – 13 грудня – виповнюється 130 років від дня народження письменника Миколи Хвильового (справжнє ім’я — Микола Григорович Фітільов, 1893—1933).
🔷 Микола Хвильовий народився 13 грудня 1893 р. на Харківщині у родині вчителів. Навчався у початковій школі в селі Колонтаєві, де вчителювала його мати, згодом в Охтирській чоловічій гімназії та Богодухівській гімназії, які так і не закінчив.
🔶 Від 1916 р. Микола Хвильовий був учасником Першої світової війни. На початку 1921 переїжджає в Харків. І саме там активно заявляє про себе як один із організаторів літературно-художнього життя. Хвильовий був членом-засновником багатьох тогочасних літературних організацій: «Гарт» (1923); ВАПЛІТЕ (1926) (віце-президент); ВУСПП (1927), «Пролітфронт» (1930).
📍 Хоча сам Хвильовий не провадив педагогічної діяльності безпосередньо, але на нього дивилися як на лідера в групі старших письменників та як на вчителя майже всі молодші письменники: від Сенченка і Яновського до Бажана і Мисика. Памфлети Хвильового висловлювали загальний настрій нації – починаючи від академіків і закінчуючи студентами та сільськими вчителями. Як висловився Михайло Могилянський на одному з літературних диспутів (1925): «Враження від статей Хвильового подібне до того, ніби в кімнаті, де було так душно, що важко дихати, відчинили вікна, й легені раптом відчули свіже повітря».
❤️‍🩹 Хвильовий - автор багатьох поезій, етюдів, повістей, усім відомих памфлетів «Камо грядеши», «Україна чи Малоросія?», «Апологети писаризму». 1933-го, побачивши на власні очі голодомор, та, за словами Аркадія Любченка, сказавши: «Голод – явище свідомо організоване. Голод і розруха – хитрий маневр, щоб одним заходом упоратися з дуже небезпечною українською проблемою» та подальший арешт Михайла Ялового й розмова з керівництвом ДПУ у спробі порятувати товариша –розставили усі крапки над «І» та привели до останнього акту – 13 травня 1933 Хвильовий покінчив життя самогубством, аби порятувати і себе, і свого товариша та зробити демонстративний виклик режимові. Того ж року у травні був заарештований Олекса Слісаренко. Скоро після того – Олесь Досвітній і Остап Вишня, дещо згодом прийшла черга й інших учасників ВАПЛІТЕ та друзів письменника.
📗 Творчість Миколи Хвильового вивчають за навчальною програмою з літератури у школах.
📍 Постановою Верховної Ради України «Про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв у 2023 році» 130 років від дня народження Миколи Хвильового відзначається на державному рівні.


Немає коментарів:

Дописати коментар

"Чорнобиль - біль і скорбота України"

26 квітня 1986 року у місті Прип’ять Київської області сталася аварія на Чорнобильській АЕС       О 01:23 ночі відбулося два вибухи на четве...