четвер, 20 жовтня 2022 р.

Сумнозвісна операція "Захід".21 жовтня 1947 рік.

 21 жовтня 1947 року почалося масове вивезення українців до Сибіру та Казахстану - сумнозвісна операція "Запад", яка стала чи не найбільшою кампанією з виселення українців у віддалені райони СРСР та була частиною багаторічного сталінського терору проти українців.

    Лише за декілька днів з семи областей було вивезено 77 791 особу (понад 26 тисяч сімей) до віддалених районів Сибіру з мінімальними засобами для існування.
Навесні 1947 року Міністерство державної безпеки УРСР був виданий наказ із завданням у найкоротші терміни ліквідувати бандитизм та національне підпілля на території західних областей України (йшлося про УПА).
Підготовка операції тривала два місяці. Спершу співробітники МДБ та МВС склали списки "кандидатів" серед мешканців Волинської, Рівненської, Львівської, Тернопільської, Станіславської (Івано-Франківської) та Чернівецької областей. Це були повнолітні та неповнолітні члени сімей повстанців, засуджених, націоналістів та близькі родичі, що проживали разом з ними.
    Всі організаційні заходи були проведені цілком таємно. Наради спецслужб і партійних органів організували за кілька днів до початку. При цьому операція проти цивільного населення планувалася за всіма правилами військової операції. До заходів залучили не тільки співробітників МДБ, МВС, але й військовиків, попередньо проінформувавши їх на спеціальних лекціях про "ворожу сутність українських націоналістів".
Здійснювати цю акцію спецслужби планували протягом одного дня – 21 жовтня 1947 року.
У більшості регіонів операція розпочалася о 6-й ранку. До львівських жител оперативники увірвалися о 2-й ночі. Операцію вдалося здійснити до настання сутінків 21 жовтня. Найшвидше - на Рівненщині, де виконавці акції звезли людей на відправні пункти за 3-4 години.
    Подальше транспортування відбувалося залізницею із 87 станцій. Останній ешелон вирушив у східному напрямку 26 жовтня. Операцію «Запад» було завершено. Більшість потягів зі "спецпереселенцями" прибули на підприємства вугільної промисловості східних районів СРСР. Окрім того, " українських націоналістів" відправили під конвоєм в Омську область для роботи на підприємствах і в сільському господарстві.
    Кількісні показники по операції «Запад» у документах радянських спецслужб неодноразово уточнювалися. У "Довідці про кількість сімей активних учасників..." від 27 травня 1948 р. йдеться про 26 332 сім’ї – 77 791 особу. З них – 18 866 чоловіків, 35 685 жінок та 23 240 дітей до 15 років. Сотні виселених літніх людей і дітей померло під час транспортування на північ СРСР. Під час довгої дороги на схід 875 виселенців намагалися втекти з ешелонів, 515 з них схопили конвоїри.
Підготовлено для Diaspora.ua за матеріалами: https://galinfo.com.ua/.../operatsii_zapad_za_odyn_den_do....
Радимо до перегляду документальний фільм про ці події та життя насильно переселених українців у Казахстані: https://m.youtube.com/watch?t=611s&v=yViM7JIKYVE
На фото - дереворит Ніла Хасевича


При копіюванні цього допису Diaspora.ua згадка та активне посилання є обов'язковими!

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Чорнобиль - біль і скорбота України"

26 квітня 1986 року у місті Прип’ять Київської області сталася аварія на Чорнобильській АЕС       О 01:23 ночі відбулося два вибухи на четве...