четвер, 27 жовтня 2022 р.

РОЗСТРІЛЯНЕ ВІДРОДЖЕННЯ


 27 жовтня минає 85 років з початку масових розстрілів в урочищі #Сандармох у Росії, які стали трагічним символом українського «Розстріляного відродження».


За п'ять ночей із 27 жовтня до 4 листопада 1937 року вбили 1111 в'язнів, серед яких – українські політики, вчені, письменники, митці, священники. Пам’ять про Сандармох допомагає нам розуміти, що Росія сьогодні застосовує ті самі криваві сталінські практики на окупованих українських територіях – страчує кулями в потилиці невинних людей зі зв'язаними руками.

 

5 фактів про масові розстріли в урочищі Сандармох та пам'ять про них⬇️


1️⃣ Лісове урочище Сандармох у Карелії стало спеціальною територією, яку органи НКВД використовували для масових страт. У 1937–1938 роках там були вбиті й поховані в'язні Соловецького й Біломорсько-Балтійського таборів, місцеві жителі, спецпоселенці. Сандармох став братською могилою для близько дев'яти тисяч розстріляних людей 60 національностей і дев'яти релігійних конфесій. 


2️⃣ У 1937 році тюрми й табори СРСР були переповнені. Але звільнити навіть тих, у кого закінчувався термін ув’язнення, режим не хотів: у суспільство повернулися б свідки нелюдських тортур. Тим часом маховик репресій радянським режимом власних громадян лише наростав. Масові розстріли у Сандармоху стали частиною Великого терору в СРСР, що розпочався влітку 1937-го й тривав до листопада 1938 року. Чистки відбувалися і в тюрмах, куди також спускали ліміти на репресії. Так, ліміт на розстріл в’язнів Соловецької тюрми був 1825 осіб. Тих, хто не потрапив у групу із 1111 розстріляних у Сандармосі, вбили трохи згодом, у грудні 1937 року – на початку 1938-го.


3️⃣ Довгий час доля соловецьких в'язнів була невідома. Влада всіляко приховувала злочин. На запити рідних давали брехливі відповіді, навіть у реабілітаційних довідках кінця 50-х років минулого століття вказували дати смерті 1942–1943 роки. Правда розкрилася 1997-го, коли активісти російського «Меморіалу» знайшли документи та списки загиблих. У Сандармоху провели розкопки й перепоховання. 27 жовтня того року відбулося перше вшанування пам’яті розстріляних. 


4️⃣ 27 жовтня 1997 року в’язень радянських концтаборів, письменник і філософ Євген Сверстюк привіз у Сандармох дерев’яний хрест роботи Миколи Малишка. У 2005-му на його місці встановили пам’ятник – 3-метровий козацький хрест із написом «Убієнним синам України». Його вирізали з карельського світло-сірого граніту київські скульптори Микола Малишко й Назар Білик. 


5️⃣ В урочищі Сандармох вбили українську культурну, наукову та політичну еліту – тих, кого називають «Розстріляним відродженням». Загинули, зокрема, поети-неокласики Микола Зеров та Павло Филипович, прозаїк Михайло Яловий, драматург Микола Куліш, режисер Лесь Курбас, історик Матвій Яворський, літературознавець Антін Крушельницький та його сини Остап і Богдан, політики й громадські діячі Михайло Полоз та Володимир Чехівський. Було знищене ціле покоління в українській культурі.


#великийтерор

#розстріляневідродження

Немає коментарів:

Дописати коментар

"Чорнобиль - біль і скорбота України"

26 квітня 1986 року у місті Прип’ять Київської області сталася аварія на Чорнобильській АЕС       О 01:23 ночі відбулося два вибухи на четве...